tisdag 25 mars 2014

Stjärnor och Titanic

Nu har klassen klarat nästa stjärnmål och belöningen för det är att de på fredag får ta med sig 150 gram godis (eller 80 g chips, 50 g popcorn eller 33 cl läsk) och äta på lektionstid! Kom ihåg att inte ta med något godis som innehåller nötter, särskilt inte jordnötter. Dock går "spår av nötter" bra!



Vi har haft en toppendag i klassen idag som blev till en temadag om Titanic, kan man säga. Vi har läst den fantastiska boken "Kaspar - en kunglig katt" högt tillsammans och började dagen med ett avslutande bokprat om den. Barnen var oerhört engagerade och hade många tankar och åsikter om boken. Vi avslutade med att sätta poäng, med varsin liten motivering, och boken fick poängen 8,46 av 10 i genomsnittspoäng. En majoritet i klassen tyckte det var den bästa bok vi har läst tillsammans.


Boken utspelar sig delvis på Titanic, vilket barnen har tyckt varit väldigt intressant och spännande. De har många gånger uttryckt en önskan att få lära sig mer om Titanic. 
Vi skrev upp alla frågor om Titanic på tavlan och delade in dem i 9 olika kategorier. Sedan lottade vi in barnen i grupper, som fick forska om varsin kategori. De fick bara eftermiddagen på sig att forska och sätta ihop en enkel powerpoint och sedan redovisade vi allt i en hejdundrande fart. Barnen arbetade jättefint och flitigt under eftermiddagen och ville knappt gå ut på rast på hela dagen.




torsdag 20 mars 2014

Samla stjärnor

Vi har startat upp ett nytt projekt för att få ytterligare bättre arbetsro i klassrummet. Det går ut på att för var lektion som alla har gjort det de ska och skött sig får klassen en stjärna. Alltså, att man är tyst när man ska vara tyst, inte pratar rätt ut, inte springer runt osv. Det gäller också att gå lugnt in och ut ur klassrummet.

Vi har på förhand tillsammans bestämt vilken belöning eleverna får efter ett visst antal stjärnor. Vi började med detta i fredags eftermiddag. Då bestämde vi att efter fem stjärnor skulle klassen få sluta tio minuter tidigare, vilket de sedan klarade av redan i tisdags. Nästa mål nu är att vid totalt femton stjärnor ska de få ha med en liten mängd godis på en lektion. Barnen fick komma med olika förslag och sedan rösta. Exakt hur mycket och vilken lektion det blir bestämmer vi när de närmar sig målet.

Vi gör det här för att få ett positivt mål att tillsammans arbeta för, och för att göra barnen mer medvetna om hur de sköter sig på lektionerna. Barnen har en väldigt positiv inställning till stjärnorna och tycker det är kul. De påminner nu varandra mer på ett positivt sätt när någon glömmer sig och t.ex. pratar rätt ut.


tisdag 18 mars 2014

Snilleblixt för miljön

Förra onsdagen hade vi ett gemensamt miljöarbete med 4A. Eleverna fick i uppgift att i smågrupper skapa en snilleblixt för vår natur och miljö. Grupperna satte direkt igång att brainstorma och fila på sina idéer. När dagen var slut hade alla grupper varsin snilleblixt presenterat med fina bilder och beskrivningar. Dessa teckningar skickar vi nu vidare till en klasstävlingen där man kan vinna pengar som då ska användas till en upplevelse/aktivitet inom området natur och miljö. Här är några av våra bidrag:











söndag 16 mars 2014

Inför utvecklingssamtal

Nu är vi igång med samtalen. På Unikum är det som vanligt: förändringar.

Nedan följer en liten lathund till hur ni gör om ni vill titta på vad vi skrivit kvällen innan samtalet. Detta är inget måste, vi går igenom det tillsammans under samtalet.

Klicka på "Kunskaper". Här kommer alla ämnen upp, med en nulägesrapport. Den ljusblå "Godtagbara kunskaper" betyder att eleven klarat allt vi gått igenom hittills, och förväntas klara resten av årskursens mål.  Ljusgrå "Aktuella kunskap ej bedömd än" betyder att vi helt enkelt inte kunnat göra någon bedömning av elevens kunskaper i detta ämne. Troligen för att vi just börjat/ännu inte har börjat läsa detta ämne. Orange "Insats krävs för att nå lägsta kunskapskrav" följs alltid av en kommentar.

I matte, engelska och svenska skriver vi utvecklingsmål, som vi tagit fram tillsammans med eleven. de ligger här på samma ställe.

Vill ni titta på stegbladen så ligger de under "Planering" och sedan "Bedömningsmatriser".

Vi arbetar kontinuerligt med att skriva in allas mål, samt klicka sådant vi har arbetat med, så få inte panik om någonting saknas!

På samtalet ska ert barn, som vanligt, visa sitt skolarbete innan eller efter. Vi har förberett ett litet formulär som ni ska svara på tillsammans vid detta tillfälle. Ni behöver inte svara på alla frågor, utan så många ni hinner/vill. Lämna formuläret till oss innan ni går.


onsdag 12 mars 2014

Vecka 11

Efter två studiedagar är vi så igång igen.

Idag, onsdag, arbetar vi med en miljötävling där barnen ska tänka ut en fiffig lösning/uppfinning som kan hjälpa miljön. De ska rita och förklara om sin idé. Detta är en del i en rikstäckande tävling. Vi arbetar i grupper om 2-3 elever, blandat mellan klass 4A och 4B.

Imorgon är det dags för landskapsprov. Det är viktigt att barnen läser på ordentligt till detta, för redan nästa vecka kör vi vidare med Sveriges städer, sedan vatten och berg. Om jag märker att barnen inte har läst på kommer de få göra omprov. Flera barn har sagt idag att de inte har tränat alls än, så då har de mycket att göra i kväll.

Imorgon kommer vi också beställa majblommor. Som det ser ut nu kommer vi sälja majblommor, då en kraftig majoritet redan sagt ja. Om någon som sagt nej ångrar sig då de hör att de andra barnen kommer sälja i alla fall, går det bra att ändra sig. Meddela mig detta senast imorgon i så fall.

På fredag fortsätter vi våra redovisningar i geografi, som vi påbörjade förra veckan. Barnen presenterar då, i par, sin power point och sjunger upp sin sång. Då ett par redovisar om sitt landskap har en liten "jury" utsetts som sitter längst fram och antecknar. De får sedan gå fram ge feedback enligt modellen "two stars and a wish", alltså två saker som var bra och en sak man hade önskat gjorts på ett annat vis. Här tränar vi oss på att ge konstruktiv och tydlig kritik. Innan juryn säger sitt får paret själv säga vad de var nöjda med/hade velat göra annorlunda med sin redovisning. Efter juryns feedback får några ur klassen (som väljs ut slumpvis) tycka till om juryns arbete.
Det här gick väldigt bra i fredags och både grupperna och juryn tog sitt uppdrag på stort allvar.

I bilden började vi förra veckan att arbeta med perspektiv, tillsammans med Staffan. Vi kommer fortsätta detta arbete även denna vecka.

Mattemålet kommer gälla ändå till nästa fredag, eftersom det gått bort många lektioner denna vecka. Det kommer komma upp på läxsidan imorgon.

Vi kommer inte hinna skriva mycket på Skogens hemlighet denna vecka, men arbetar vidare med det i nästa vecka. Vi har börjat med en ny högläsningsbok som heter "Kaspar -  en kunglig katt", skriven av Michael Morpurgo.

Vi har en praktikant från Vipeholmsskolan under några veckor framöver. Han heter Rasmus och kommer vara i båda 4'orna.

Vi har även fått önskemål om en luskoll där hemma igen. Lössen fortsätter att hoppa runt mellan barnen, försök att regelbundet kolla igenom barnens och era egna hår.

onsdag 5 mars 2014

Sammanfattning från föräldramötet

Igår kväll hade vi föräldramöte och här kommer en sammanfattning av vad som sades:

1. Staffan presenterade sig

2. Klassen: Vi berättade lite läget i klassen nu. Det har varit lite snackigt på lektionerna och tråkiga attityder, därför har vi nu tagit ett krafttag som vi tidigare berättat. Vi ser redan framsteg med lugnare lektioner. Vi fortsätter detta arbete.
Vi vill understryka att det finns oerhört mycket positivt i klassen och det är arbetsglada barn. Vi vill inte att barnen ska börja betrakta sig själva som en "problemklass".

3. Ämnena: Vi berättade kort om vad vi jobbar med i de olika ämnena.

4. Läxor: Barnen hinner med mattemålen bättre nu och sköter överlag sina matteläxor. De har en mycket positiv inställning till engelsk läsläxa.
När vi har "jobba klart"-läxor kommer vi skriva ut på bloggens läxsida vilka det är som inte hunnit klart, och därmed har läxan.

5. Läxhjälp: Om någon stör eller vägrar arbeta på läxhjälpen får denne gå därifrån, eftersom det stör de som vill arbeta och tar mycket lärartid. Om så sker kommer vi meddela hem.
I övrigt fungerar läxhjälpen bra och många barn brukar delta. Innan barnen går hem på läxhjäpsdagar påminner vi alltid om vilka arbetsuppgifter som ska vara klara och kolla med barnen vilka som behöver stanna och göra detta.

6. Bloggen: Föräldrarna tipsar varandra om att mailprenumerera på bloggen. Tyvärr kommer inte ändringar på läxsidan med då. Jag har kollat om det går att lägga en egen prenumeration på läxsidan, men det verkar inte gå. Ska fortsätta undersöka det.
Övriga tips och önskemål kring hur vi kan använda bloggen tages tacksamt emot av oss!

7. Utedagar: Vi planerar att ha en utedag i skogen tillsammans med 4A längre fram i vår. Vi avser även göra ett studiebesök i maj. Vi kommer lägga upp info om dessa dagar i god tid på bloggen.

8. Mobiltelefoner: Barnen får ha med telefon till skolan men de får inte störa undervisningen. Om de väntar ett viktigt samtal/sms måste de säga till en lärare. Detta sköter eleverna mycket bra nu och är inget problem.
På rasterna ska barnen vara ute. Under vintern har vi ibland haft problem med att barn smyger in och sitter och spelar på mobilen. Om så sker tar vi deras mobil resten av den dagen. Sker det upprepade gånger kommer vi kontakta hemmet och då får de inte ta med telefonen resten av veckan.

9. Majblommor: Vi presenterade ett förslag som går ut på att vi delar ut majblommor och väskor till barnen när det är dag (18 april). De får endast sälja efter skoltid. Alla pengar handhas och räknas av hemmet. Sista dagen måste en vuxen gå till skolan med pengarna, noggrant räknade och redovisade, som vi skickar vidare till majblomman direkt. Vi får sedan tillbaka 20% av pengarna till klasskassan.
Om en kraftig majoritet av föräldrarna kan tänka sig detta så kommer vi köra efter denna modell. Om flera inte vill, får de som vill istället sälja privat. Då får klassens föräldrar ansvara för att samla in pengar till en klassresa/liknande längre fram, om så önskas.
Fundera på detta hemma de närmaste dagarna. Meddela oss så fort ni har bestämt er. Vi kommer skicka ut en påminnelse om detta till alla, men om ni vet vad ni tycker redan nu får ni gärna höra av er!

Jag kollade med barnen i klassen hur många som var intresserade av att sälja idag och det var i princip alla.

10. Schackfyran: Några föräldrar framförde att deras barn är besvikna över att vi inte kommer delta i schackfyran. Detta pga ekonomiska skäl. Dels utgår en anmälningsavgift för att över huvud taget delta, men den stora kostnader ligger i om barnen går vidare till final, som hålls i Västerås. Busshyra+chaufför, vandrarhem osv blir en enorm kostnad som skolan inte kan stå för. Dessutom vill inte vi lärare arbeta på helgtid. Detta är ett gemensamt beslut som vi lärare på skolan tagit.
Några föräldrar kommer eventuellt undersöka möjligheten att föräldrar helt håller i, och bekostar ett deltagande.

11. Utvecklingssamtal. De som var kvar fick kolla om deras utvecklingssamtals tid passade. Vi saknar fortfarande besked från några föräldrar!